En gang Panther, alltid Panther....

En gang Panther, alltid Panther....

Som 8 åring var Hedda og 3 kompiser på jakt etter noe å gjøre på fritiden. Tilfeldigvis snublet en av de over ishockey og de begynte på hockeyskolen alle fire, før det bar over på aldersbestemt lag. Lite visste hun da at ishockey skulle bli en stor del av livet hennes og at av de fire ville hun være den som holdt på lengst.

Som 14 åring var hun med og slo Vålerengas damelag. Både hun og lagvenninnen Andrea Dalen imponerte så stort at de ble rekruttert til VIF sitt damelag. Samtidig som de spilte på Ringerike kjørte moren til Hedda og Andrea til og fra Oslo slik at de kunne trene sammen med damene der.

dette tidspunktet var det ikke mange ungdomslag på jentesiden og det var bare et damelandslag så de spilte på dispensasjon der før de etter hvert ble en del av det første U18 landslaget i Norge. Der deltok de i ulike mesterskap samtidig som de spilte på A-landslaget. Som 16 åring dro hun til Sverige og spilte på Modo Dam samtidig som hun gikk videregående skole, etter tre år gikk veien videre til Canada. Samtidig som hun tok en bachelor i psykologi spilte hun for Carleton Ravens sitt Varsity lag i 4 år. I løpet av årene i Canada fikk hun fire hjernerystelser og begynte å føle på at hun var ferdig med satsningen på ishockey.

Hele livet har drømmen vært å en dag bli politi, hun skulle spesialisere seg innenfor vold i nære relasjoner og jobbe med avhør av barn.

Kort tid før hun skulle i gang med avsluttende tester og eksamener så snudde livet brått. Det første hun husker er at hun sitter på gulvet på hytta med masse ambulansepersonell rundt seg. Hun har hatt et kraftig krampeanfall. Turen gikk rett til Ringerike sykehus hvor tilfeldighetene skulle ha det til at Marius Nerby, som var en av kameratene hun begynte å spille hockey med som 8-åring, nå er legen som tar henne imot. For henne var det en trygghet. Derfra gikk turen i ambulanse til Ullevål for MR og videre utredning.

Til tross for at Hedda er vant til å gå i kamp skulle hun nå starte sitt livs kamp. Bildene viste at hun hadde en svulst i hjernen på størrelse med en golfball som måtte ut. På grunn av koronarestriksjonen kom den brutale beskjeden mens hun var helt alene på sykehuset, mens familie og samboer sto utenfor på parkeringsplassen. Familien måtte dra hjem men samboer fikk komme inn for å være med henne den natta. Fem dager senere blir hun operert og mister både språk og finmotorikk. Som 28 åring må hun på nytt lære seg å snakke, lese og skrive.

Hedda er tydelig på at tiden som ishockeyspiller har preget hvordan hun takler motgang. Mentaliteten hun har opparbeidet seg gjennom årevis med kjemping på is og treningen som har gitt henne en universell gjennomtrent kropp, ga henne et sterkt utgangspunkt. «Innenfor idretten må du venne deg til å omstille deg fort, det gjelder også nå» selv om hun nå kjemper for livet.

Nøyaktig 1 år etter operasjonen, besto hun oppskytningen i politiet og gikk ut av politihøyskolen og inn i en jobb hos sentralbord og operasjonssentralen i øst-politidistrikt. Til tross for manglende evne til multitasking så ble dette også en arena for opptrening. Etter hvert ble formen så mye bedre at suget etter å ikle seg hockeyutstyret ble for sterkt. Hun startet på Grüner damer og skulle satse i den grad det lot seg gjøre med jobb og privatliv.

Etter kort tid kom symptomene snikende og i januar i år var tilbakefallet et faktum. Hun deltar nå i en studie som heter Pro-Glio som blant annet innebærer fem uker i Uppsala, Sverige med protonstråling som skal være mer presist og skånsomt for kroppen. Nå er hun halvveis i cellegift behandling og det som startet som en sprint har nå utviklet seg til et maraton.

Prognosene sier 10-15 år med den typen uhelbredelig hjernesvulst hun har, men det nekter hun å akseptere. Tallene er over 10 år gamle og gjelder stort sett menn i 50-årene. Håpet er at innen den tid har forskningen utviklet seg så mye at det finnes en måte for henne å bli gammel på. Her er det verdt å nevne at hadde tilbakefallet kommet 6 måneder tidligere så ville det ikke vært mulig å se det på MR bildene, det er et godt eksempel på hvor raskt teknologien utvikles.

Selv om hun er forberedt på nye runder og dårlige dager sitter hun ikke stille av den grunn. I skrivende stund lanseres nettbutikken Kuhl som spesialiserer seg på klær til yngre damer som leveres rett fra leverandør. På Instagram vil du få et innblikk i varepartiene som er til salgs på gjeldende tidspunkt, kanskje det er noe der for deg?

Hedda er, til tross for at det er mange år siden hun spilte i Ringerike, en av oss. Hun vil alltid være en del av hockey-familien på Ringerike og vi ønsker å benytte muligheten til å bidra for at hun skal vinne denne kampen.

Kampen mellom Ringerike og Stjernen 29.oktober får en dobbel betydning. I tillegg til at dette er supporterkampen vil vi bruke dagen på å spre oppmerksomhet om hjernesvulstforeningen. For hvilken dag er bedre til det enn den dagen vi spiller for fulle tribuner.

Hjernesvulstforeningen jobber med likepersonarbeid, informasjonsarbeid og påvirkningsarbeid for å gjøre det lettere for rammede og pårørende når de rammes av hjernesvulst. Selv om så mange som tre familier i Norge hver dag får beskjed om at de er rammet av hjernesvulst, må foreningen selv samle inn penger til forskningsarbeid. Dette vil vi bidra med i løpet av denne kvelden.

Vil du lese mer om hjernesvulstforeningen så har de facebookside og hjemmeside

Vi hjelper hjerne! 

Hovedsponsorer

Sparebank 1 Ringerike Hadeland
TI industrier
Aka AS
Real Ringerike
Skue Sparebank
Fuel of Norway
Røyse Presseri