Inkludering i idretten

Inkludering i idretten

På fredag sto inkludering i idretten på dagsordenen i Statsministerboligen.

I februar tok alle klubbene i EHL og Bambusa et tydelig standpunkt. Sammen sto de tøffeste gutta og jentene på barrikaden og veivet med regnbueflagget og viste at hockey er for alle, at her er alle velkommen og at vi står sammen om å verne de skeive i idretten.

Samtidig sto Tomas frem i riksdekkende media og snakket om hvor lite problematisk det er å være skeiv massør i garderoben til elitelaget vårt. Han fortalte om en inkluderende garderobekultur og at legning ikke var en faktor, men at det ute i samfunnet ellers kan oppleves skremmende å skulle være tydelig skeiv.

All statistikk viser at det er minst en homofil i enhver garderobe. Allikevel vet vi ikke om en eneste åpen homofil ishockeyspiller på høyt nivå. Her er det garantert mange faktorer som spiller inn, men for oss er det aller viktigste at ingen skal være redd for å være seg selv som en spiller i Ringerike og hockey-Norge ellers. Vi vet at Tomas sin stemme har betydd mye for mange, noe vi også fikk bekreftet denne uken da han ble invitert til frokostmøte i Statsministerboligen.

Sammen med Statsminister Jonas Gahr Støre, Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery møtte Tomas og andre representanter fra idretten for å snakke åpent om inkluderingen av skeive i idretten. Det var Lise Klaveness (Norges Fotballforbund), Gro Hammerseng-Edin (håndball), Tom Harald Hagen (fotballdommer), Ola Hoftun Lillelien (håndball) og Stian Grastveit (langrenn) som sammen med Tomas delte sine erfaringer på både godt og vondt. Hensikten var ikke å finne alle løsningene, men å starte en dialog og gi representantene en åpen kanal inn til Støre og Jaffery.

Tomas sier at det var god stemning og at han opplevde det som en uhøytidelig samling hvor alle satt med det samme ønsket for fremtiden - at idretten er for alle. Vi kommer ikke dit over natten, men dette er helt klart et skritt i riktig retning.

Statsministeren sier at han er glad for at ishockeyen, som en av de mer tøffe og fysiske idrettene hvor man har tenkt at det er langt igjen for med tanke på temaet, går foran og sier at her skal vi ta ansvar.

Samtidig som vi snakker om at utøverne skal føle seg trygge er Tomas også opptatt av at det samme skal gjelde støtteapparatene. Er treneren, matrisen, vaffelstekeren, laglederen osv skeiv, så har de akkurat den samme retten til å føle seg inkludert i lag og klubb. I takt med at samfunnet endrer seg og det blir vanligere med likekjønnede par så må vi også være med på å normalisere det i hverdagen i klubbene. Vi har en homofil massør og vi slenger på en kommentar fra medieansvarlig «en av mine største drømmer er å få en åpen homofil spiller på laget, da kan vi vise at han er som alle de andre».

Gjennom hele juni har Pride flagget svaiet i vinden utenfor Schjongshallen og vi er stolte av å være en klubb hvor vi opplever en aksept for enkeltindividene. Det er fortsatt en lang vei å gå, men vi klare for å gå den til endes!

Hovedsponsorer

Sparebank 1 Ringerike Hadeland
TI industrier
Aka AS
Eiendomsmegler 1
Real Ringerike
Skue Sparebank
Fuel of Norway
Røyse Presseri
Sparebank 1 Økonomihuset