Veien videre for #12

Etter 29 år som hockeyspiller, hvorav de 9 siste i Ringerike Panthers, legger #12 Even Tangen Fosse nå hockeyutstyret på hylla og går inn i rollen som trener for A-laget.

Det har ikke vært en enkel avgjørelse sier han, men etter et par sesonger hvor kroppen ikke har fungert 100% etter skader føltes det ikke lenger like lett å motivere seg for den satsingen det kreves for å spille på dette nivået. For det kommer ikke som noen overraskelse at Even er typen som aldri gjør noe halvveis, her er alle valg nøye gjennomtenkt for hvordan prestasjonene på isen kan bli best mulig.

Foto: Tor Kristian Sørensen

Allerede når han var 1,5 år var han å se på skøyter og som 3 åring startet han med ishockey på hockeyskole hjemme i Bergen. I ung alder bestemte han seg for å satse på idretten han likte så godt og som 12 åring begynte han å leve som en toppidrettsutøver. Onkelen spilte hockey og var det store forbildet i de yngre årene, som 3 åring var allerede planen om å gå på NTG Lillehammer oppe og avgjort, for det hadde onkelen gjort. Og slik ble det.

Foto: Sofie Alexandra Kitterød

Veien dit vi er i dag har bestått av mange ofringer og har preget livet til ikke bare han, men også familien. De har brukt utallige timer av livet sitt for at han skal nå målene sine og det helt uten å legge noen føringer, noe han er veldig takknemlig for. «Det har nok også vært med på å gi motivasjon til å holde på lenge, samt gi meg motivasjonen til at flere barn skal få muligheten til å oppleve det samme» sier han. Fra han bestemte seg for å satse har hverdagene handlet om hockey. Trening og helse har blitt prioritert over de typiske ungdomsaktivitetene. Han flyttet hjemmefra i ung alder, levde på studielån og hadde alt fokus på studier, jobb og hockey. Han har ikke gått den korte veien og alltid jobbet beinhardt for å prestere som ønsket. Det har vært hard jobbing både psykisk og fysisk for å nå dit han er. Men det har vært verdt det, for det er ikke alle forunt å kunne jobbe med det man liker aller best.

Foto: Ringerikes Blad

Etter årene i Lillehammer tok Martin Boork kontakt med Even, han ville ha han som en del av troppen i Ringerike, men det viste seg at Martin måtte jobbe for å få han ombord. Det ble ett år med spill for Bergen Ishockeyklubb, samtidig som han startet på en master i Sports Management på idrettshøgskolen i Oslo. Når sesongen 14/15 nærmet seg tok Martin igjen kontakt med Even og denne gangen ble det napp. Han flyttet til Hønefoss, fortsatte utdannelsen i Oslo og levde livet som toppidrettsutøver. Siden har han blitt her.

Foto: Tor Kristian Sørensen

Selv sier Even at likhetene mellom hans egne og klubbens visjoner og verdier har vært en viktig faktor for at han har blitt værende. Han ser tilbake på 9 sesonger i Ringerike, 306 seriekamper, 2 år som assisterende kaptein og 4 år som kaptein, som sammen har resultert i venner for livet og et stort engasjement for klubben.

Kristoffer Melin, Amund Nyland og Even Tangen Fosse
Pride feiring i 2022

Ni år i samme klubb betyr mange opplevelser. Han har vært en del av klubbens opp- og nedturer og har sett den vokse fra liten til stor. I starten var det en mørk hall med tribuner av treverk og «Norges kaldeste ishall» ble sagt med rette. I dag er det fortsatt den samme hallen, men det er gjort store forbedringer gjennom årene og snart vil en ny hall stå klar for å ta imot den videre veksten. For det er ingen grunn til å legge skjul på at jobben han har lagt ned i klubben gjennom Akademiet og administrasjonen av bredden har mye av æren for veksten vi ser i dag. Og denne jobben fortsetter han med ved siden av trenerrollen.

Kapteinsteamet i sesongen 2017/2018

Tilbake til opplevelsene, for de har det vært mange av. Han trekker frem opprykkskampen mot Narvik i 2018 som et av de beste minnene. Laget hadde jobbet hardt, feilet mange ganger og det var kult når det endelig gikk. En annen kamp han husker godt var første seieren over Tønsberg, hele uka jobbet laget med en taktisk justering som endret hele kampbildet mellom lagene. Ellers er den første sluttspillkampen hjemme viktig å trekke frem, samme med revansjen mot Grüner i slutten av forrige sesong. I løpet av disse årene har Even vært med å skrive historie i Ringerike Panthers og Ringerike som region sådan.

Foto: Ole Edvind Tangen

Nå får han muligheten til å i enda større grad dyrke en av gledene ved ishockey, nemlig det taktiske spillet. Gjennom hele karrieren har de små detaljene preget spillet og hverdagen til #12. Jobben som trener er han allerede i gang med. Samarbeidet med resten av trenerteamet har han ikke noe å utsette på og når laget hadde precamp fikk han kjenne på det å trene lagkameratene og følelsene i etterkant er utelukkende gode. Han har blitt tatt godt imot og ser frem til at laget samles igjen i august. Med mange nye spillere inn kunne ikke timingen vært bedre, legger han til.

Even sin første økt som trener

«Even hadde en særegen usynlig superkraft som er et savn i moderne ishockey. Han kunne, selv med lite istid eller en kamp der ting ikke funket for han, der mange andre hadde gitt opp, ta på seg arbeidshanskene og gjære det laget trengte der og da» sier Martin Boork.

«I trenerteamet får vi et faglig og dyktig trenertalent som har en stor fremtid foran seg, uansett hvilken vei han velger å ta. Han kjenner spillet vårt, kan klubben og vet hva vi ønsker å forbedre til neste sesong. Han balanserer min og Per sin personlighet på en bra måte. Han kommer til å heve kvaliteten på alt vi gjør i trening og kamp.» I tillegg sier Martin at det skal bli morsomt å jobbe side ved side. Det gledes!

Vi har spurt Boork om det er noen høydepunkter fra Even sin tid i Panthers han husker ekstra godt, da tar det ikke lang tid før han har en lang liste. Vi har snevret de ned til 4 stk.

  • 6-3 seier i Halden 17/18 sesongen. Jeg tror Even fikk 3 poeng i den kampen. Han startet med å kræsje med sin mini el-bil inn i bussen som sto parkert utenfor Schjongshallen. Etter det ba vi han kjøre inn i bussen hver gang vi skulle spille bortekamp.
  • 7-1 seier i Trondheim, dette også i 17/18 sesongen. Even med en «toedrag» på NHL nivå på Erik Karlsson, fra backplass som han måtte spille en del den sesongen.
  • Styringen mot Narvik i opprykkskampen.
  • Når han dekte et direkte slagskudd på Hamar i spill 3vs5 og brakk noen bein i foten. Han prøvde å spille videre såklart.

 

Trenerteamet til eliten består i dag av:

Martin Boork
Per Braxenholm
Andreas Aasen Rian
Even Tangen Fosse

Hovedsponsorer

Sparebank 1 Ringerike Hadeland
TI industrier
Aka AS
Real Ringerike
Skue Sparebank
Fuel of Norway
Røyse Presseri